Benefit kolagena za organizam


Benefit kolagena za organizam

Kolagen čini 30% ukupne mase proteina u telu - na primer, koža se sastoji od približno 75% kolagena. Dakle, prvi znak nedostatka kolagena postaje vidljiv na površini. Kako starimo, kolagen počinje da se razgrađuje. Već posle 25. godine nivo kolagena u telu počinje da se smanjuje. Nakon 50. godine brzina ovog procesa se naglo povećava, zbog čega se pojavljuju manifestacije u normalnom funkcionisanju.

Dakle, kolagen je protein, koji ima tendenciju da se stapa sa proteinskim vlaknima. On je odgovoran za elastičnost kože, a njegov nedostatak izaziva pojavu bora. Zato je uvođenje kolagena u kozmetiku postao revolucionaran momenat u svakodnevnoj nezi.

Konzumacija kolagena je način da se uspori proces starenja. Njegovom primernom se obnavljaju uništene ćelije kože koje vraćaju hidratantnost, čvrstinu, gipkost i glatkoću. Zbog svoje sposobnosti da regeneriše kožu, kolagen je efikasan i u nezi nečiste kože, odnosno u borbi protiv akni, normalizuje lučenje sebuma i izglađuje ožiljke.

S obzirom da su kolagenska vlakna prirodna supstanca, on može biti koristan u nezi osetljive, atopijske, visoko vaskularizovane kože. Proizvodi sa kolagenskim vlaknima su odlični ne samo za lice, već i za kožu tela koja je zahvaćena celulitom ili strijama.

Kolagen u dijetetskim suplementima

Kolagen koji se nalazi u proizvodima za negu kože se donedavno koristio samo na njenoj površini, što nikako nije bilo dovoljno zato što se njegova razgradnja kao i razgradnja hijaluronske kiseline dešava u dubljim slojevima kože.

Bioaktivni sastojci u kolagenskim šotovima dospevaju u ove slojeve kože putem protoka krvi (naročito u srednji sloj, dermis) i na taj način omogućavaju optimalnu količinu kolagena, koja direktno utiče na blistav izgled kože. Peptidi kolagena su raznovrsni izvor proteina i njihova nutritivna, fiziološka svojstva doprinose održavanju zdravog izgleda kože.

Zbog toga volimo da kažemo da, prava lepota zaista dolazi iznutra!