Kako kolagen utiče na oporavak i regeneraciju kose?

Lepa i negovana kosa predstavlja simbol ženske lepote od davnina. Međutim, ona je mnogo više od toga - lepa i sjajna kosa je primarno odraz našeg zdravlja.

Opadanje kose je nešto sa čime se svakodnevno susrećemo. Kosa, baš kao i naša koža trpi našu svakodnevicu i sasvim je normalno da prolazi kroz različita stanja. Ona sama ima svoj ciklus opadanja i rasta koji prati tok i stanje našeg organizma odnosno života i kao što je moguće pospešiti opadanje tako je moguće sprečiti ga.

Opadanje kose je uzrokovano slabljenjem dlake. Kada je u pitanju lepši pol ono može početi u rasponu od dvadesetih godina i trajati do menopauze. Istraživanja su pokazala da se 13% žena susreće sa ovim problemom u dvadesetim i da taj broj raste znatno nakon ulaska u menopauzu – čak 37%.

Opadanje i rast nove kose su dve ciklične faze, kroz koje naša kosa prolazi tokom života. U normalnim uslovima, 90% kose je u aktivnoj fazi rasta koja može trajati između godinu dana i sedam godina. Preostalih 10% naših vlasi se nalazi u fazi mirovanja, koja traje tri meseca, nakon čega dolazi do opadanja kose. Kada se ovaj odnos poremeti, odnosno kada se faza rasta kose skraćuje a faza mirovanja produžava, javlja se prekomerno opadanje kose.

Uzroci mogu varirati od loše balansirane dijete, stresa, dejstva hormona u trudnoći, posledica uzimanja različitih grupa lekova (antidepresivi, beta-blokatori, kontraceptivne pilule), autoimunih bolesti, loše balansirane dijete, nedostatka određenih vitamina npr. vitamin B, minerala, a nekad je i sam nedostatak kolagena u organizmu glavni uzročnik ovog problema.

Osim poboljšanja ishrane, uzimanja odgovarajuće suplementacije, redukovanja stresa, preporučuje se upotreba proizvoda posebno formulisanih za sprečavanje opadanja i stimulisanja rasta nove kose gde na scenu stupa kolagen.

Proizveden od posebnih sastojaka, fibroblasti, proizvodnja kolagena se neprekidno odvija tokom života, no u jednom trenutku, tačnije od 25. godine kada se prvi put, iako potupno neprimetno, suočavamo sa degradacijom odnosno deficitom kolagena.

Većinski sastav kose čini protein keratin. Naš organizam proizvodi aminokiselinu prolin koji je glavni sastojak za stvaranje keratina. Kolagen kao glavni protein u našem telu je zadužen za očuvanje folikula i dermalnih slojeva, osim toga pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenje njegove proizvodnje utiče na to da folikuli postaju lomljivi, a da se dermalni sloj isušuje.

Slobodno možemo reći da količina kolagena u telu i brzina njegovog stvaranja u organizmu određuju realan biološki uzrast čoveka. S obzirom da je proizvodnja kolagena neophodna za optimalno funkcionisanje čitavog organizma, najjednostavnije rešenje bi bilo suplementacija kolagena u odgovarajućoj dozi.

Na taj način, pružamo organizmu „gorivo“ koje naš organizam kao jedna pametna mašina raspoređuje tamo gde je najpotrebnije.

Za blistavu, bujnu i snažnu kosu!