Koža, naša najveća zaštita


Koža – naša najveća zaštita

#skincare

Koža, taj deo našeg tela koji je izložen javnosti, nije samo deo našeg identiteta, važan organ čula. Pre svega, koža formira spoljnju granicu tela, potpuno ga pokriva i predstavlja zaštitu od spoljašnjih stimulansa kao što su toplota, hladnoća, UV zračenje, dehidratacija, trenje i naravno od ulaska bakterija i virusa.

Struktura kože

Koža je najveći organ u telu i pokriva površinu od 1,5 do 2 m2. Postoje tri slojeva kože, epidermis, dermis i hipodermis.

Površinski sloj kože, epidermis, se sastoji od 90% rožnatog sloja koji čini gornju zaštitnu barijeru kože. On se sastoji od 5 slojeva koji se neprestano obnavljaju, a ono što je dodatno karakteristično za ovaj sloj kože je to da je u onim delovima koji su posebno izloženi stresu, kao što su dlanovi i tabani, je izrazito zadebljan.

Dermis je najdeblji od svih slojeva kože i sastoji se od gustih vlakana vezivnog tkiva koji obezbeđuju elastičnost i čvrstoću kože. Osim toga sadrži nervna i mišićna vlakna, krvne i limfne sudove, znojne i lojne žlezde, taktikalne ćelije, koren kose i receptore za toplotu i hladnoću. Drugim rečima, u ovom sloju postoje nervni završeci koji su odgovorni za senzorne procese.

Hipodermis (potkožno tkivo) je najdublji sloj kože i sastoji se od masti i manjoj meri od vezivnog tkiva. Potkožno tkivo igra važnu ulogu u termo regulaciji, a dodatno podržava i čuva hranljive materije, štiti od udara i spoljašnjeg pritiska.


Zaštitna uloga kože

Primarna funkcija naše kože je da zaštiti telo o čemu govori i podatak da gubitak i samo 20% kože može biti fatalan. Ona deluje kao barijera između spoljašnjeg sveta i našeg organizma, a kao čulni organ našem telu pruža važne informacije o našoj okolini.

U skladu sa time, koža je razvila sopstvene sisteme odbrane u korelaciji sa spoljnjim svetom.

Na primer: ako provodimo više vremena na suncu, koža produkuje više melanina kao prirodnu zaštitu od UV zračenja, što dovodi do toga da potamni, u slučaju povišene telesne temperature ili letnjeg perioda krvni sudovi se šire i time je ona bolje snabdevena krvlju, a lojne žlezde pokreću znojenje koje zauzvrat reguliše telesnu temperaturu i obrnuto. Sve ovo predstavlja pametan mehanizam našeg tela kako bi se gubitak toplote kože sveo na minimum.

Lučenjem znoja i sebuma se koža dodatno štiti i od patogena, formirajući prirodnu baijeru, sa pH između 4,5- 6,9. Stoga je preporuka da ukoliko ste jedna od onih žena koja se bori sa suvom i osetljivom kožom, koristite pH neutralne i hidratantne proizvode za negu.

Ne zaboravimo na proizvodnju vitamina D u epidermisu koji se aktivira izlaganjem kože sunčevoj svetlosti, i njegovu važnost u regulisanju kalcijuma i fosfata. Našem telu su potrebna oba minerala za izgradnju kostiju i zuba.

Koža nije samo nešto što se percipira iz ugla estetike. Kao jednom od najvažnijih delova organizma neophodno je obezbediti joj adekvatnu negu. Baš onakvu kakvu zaslužuje. Jer je negovana koža, zdrava koža.