Lepota i zdravlje kose

Svi želimo lepu kosu! Bujnu, negovanu, sjajnu, koja prosto odiše lepotom i zdravljem. Koliko god zvučalo i izgledalo kao nešto što je suviše komplikovano ili pak nedostižno, zapravo je upravo suprotno. Sve se može ostvariti, a ideal lepe kose nikada nije bio bliži.

Da bismo znali kako da se ophodimo prema našoj kosi moramo prvo da je upoznamo, da shvatimo koje su njene prirodne tendencije kao i koji su to uzroci zbog kojih ona izgleda krhko, beživotno? Zbog čega je lomljiva, suva na dodir i sa ispucalim krajevima?

Posebno: zbog čega naša kosa opada?

Svaka od nas se zaprepastila nakon tog jednog pranja kose u kojoj smo zatekle četku punu opalih vlasi. Život naših vlasi ima svoje cikluse: fazu opadanja i rasta koje se smenjuju u realnom vremenu. Opadanje kose ima razloga za brigu samo onda kada je ta faza narušena odnosno kada je faza opadanja učestalija od rasta do mere da za kratko vreme dođe do ćelavosti.

Ove cikluse između ostalog regulišu hormoni estrogen i kortizol. Promene odnosno pad i povećanja njihovog nivoa će imati direktan uticaj na gubitak kose i njen ponovni rast. Nedostatak nutrijenata, vitamina, minerala, stres, upotreba neodgovarajućih proizvoda, abrazivnih farbi za kosu, ali i mesečni ciklus kod žena, (zato što tada dolazi do smanjenja gvožđa u organizmu) takođe imaju uticaj na zdravlje kose.


Nažalost, naći pravi od 150 različitih uzroka gubitka kose je teško. Do njenog slabljenja može doći i usled trudnoće ili prosto genetike. Međutim, preduzimanje mera prevencija je potpuno u našim rukama i iznenađujuće jednostavna. Nutricija! Kolagen!

S obzirom da prava lepota dolazi iznutra, prvi korak ka izgledu koji pleni je unos dovoljne količine vitamina, minerala i kolagena. Stanje kože temena je takođe značajno za naše vlasi.

Kolagen, ponavljamo, kao najvažniji protein u organizmu snabdeva organizam nutrijentima neophodnim za njengovo normalno funkcionisanje. Njegov uticaj na zdravlje vlasišta je direktno imajući u vidu da je kolagen zadužen za očuvanje folikula i dermalnih slojeva.

Na taj način on ima dvostruku ulogu: osim što hrani folikul dlake, održava stanje kože na optimalnom nivou. Samim tim utiče na jačanje vlasi iz korena. Osim toga, ostali sklop aktivnih komponenti u vidu vitamina i minerala su tu kako bi pružili dodatnu potporu našoj kosi.

Naša kosa živi svoj život i sasvim je u redu, čak i poželjno da joj posvetimo onoliko pažnje koliko to ona od nas zahteva. Obezbeđujući dovoljnu količinu nutrijenata možemo biti sigurni da smo kosi dali sve ono neophodno za jedan zdrav život.

Jednu dozu lepote i zdravlja.

Ne zaboravimo ono najvažnije – vreme. Za dugoročan efekat je potrebno vreme i dovoljno strpljenja kako bismo ostavili prostora sastojcima da deluju.

Za kosu koja ostavlja bez daha!