Šta je kolagen?

Šta je kolagen?

#healthcare #skincare

Kolagen je osnovna komponenta vezivnog tkiva i najvažniji protein u telu. Ima ulogu adhezivne supstance koja vezuje ćelijske elemente čime se olakšava formiranje tkiva i organa. Zahvaljujući ovoj funkciji, kolagen omogućava održavanje zdravlja time što održava u savršenom stanju neke važne delove našeg organizma kao što su tetive, kosti, koža, kosa i nokti.

Kolagen je diferencirani protein. Postoji 20 različitih vrsta kolagena, međutim, mi se fokusiramo na tri najvažnija:

1. Kolagen tip I – formira kožu kosu, nokte, unutrašnje organe, kosti i ligamente

2. Kolagen tip II – formira hrskavicu

3. Kolagen tip III – zajedno sa drugim vrstama kolagena formira kosti, ligamente, tetive, dentin i ostala vezivna tkiva

Zbog svoje sposobnosti da vezuje molekule vode, kolagen daje čvrstinu i hidrataciju koži. Spoljni faktori kao što su izlaganje suncu, toksini iz okoline, zagađen vazduh, pušenje, hormonska neravnoteža narušavaju ravnotežu kolagena u telu.

Proizveden od posebnih ćelija zvanih fibroblasti, proizvodnja kolagena se odvija neprekidno tokom našeg života. Međutim počevši od 25. godine života dolazi do smanjenja proizvodnje i povećanja degradacije kolagena. Struktura kolagena postaje krhka, što dovodi do slabljenja strukturne podrške kože. Ona tada gubi svoju čvrstinu i volumen, počinje da se tanji i bora. Smanjena proizvodnja kolagena dovodi do gubitka hijaluronske kiseline što dodatno utiče na hidrataciju i gipkost kože.

Deficit kolagena

Kada koža počinje da gubi svoj zdrav izgled i prilikom prve pojave problema sa zglobovima, možemo prepoznati kao znake gubitka kolagena u telu. Neki od propratnih simptoma su vezani za normalno funkcionisanje: nedostatak energije, smanjena koncentracija, slabost, trajni umor.

Nedostatkom kolagena koža gubi elastičnost i čvrstinu, postaje suva, sa vidljivijim pegama i mrljama, glatkoća se gubi, a na primer, koža na petama lakše puca, celulit se produbljuje, strije se pojavljuju ili postaju očiglednije.

U koštanom sistemu, kao rezultat gubitka kolagena, dolazi do dekalcifikacije kostiju u celom skeletu. Kosti postaju krhke, javlja se bol u leđima i može doći do osteoporoze. Uloga kolagena u zglobovima je proizvodnja sinovijalne tečnosti. Kada je nivo kolagena poremećen, povećava se opasnost od trenja pokretnih kostiju što izaziva bol. U predelu zglobova se takođe može javiti i ukočenost i problemi sa pokretljivošću. Smanjuje se gustina i elastičnost hrskavice, a u ekstremnim slučajevima može doći i do kidanja ligamenata i tetiva.

Nedostatak kolagena može biti praćen i hormonskom promenom, usled menopauze ili trudnoće.