Tipovi bora

Bore… Te fine linije, slabijeg i jačeg inteziteta su nezaobilazan deo naše kože. Susret sa njima nam je neminovan, samo je pitanje trenutka kada ćemo se zvanično upoznati. Koliko ćemo ih pustiti u naš život i dati im prostora je stvar našeg zalaganja.

Tog jutra kada prvi put ugledamo tragove vremena znamo da je pred nama odluka. Međutim, šta uraditi? Kom odbrambenom mehanizmu se okrenuti? Šta promeniti? Da bismo razumeli šta da činimo moramo da znamo uzrok novoj situaciji.

Odakle dolaze bore i kog su porekla?

O nezi kože počinjemo da razmišljamo u našim dvadesetim. Niko se njome ne bavi u ranijim godinama, a nema ni potrebe za time. Koža počinje nevidljivo da stari baš u ovom uzrastu i naša reakcija u tom periodu kroz potrebu za negom je potpuno prirodna.

Prirodna elastičnost i vlažnost kože opada, lagano i sasvim neprimetno. Starenje počinje. „Izgužvanost“ naše kože tj. bore nastaju kao posledica genetskih promena u našem organizmu.

Sa druge strane ispod kože se nalazi čitav sklop mišićnih vlakana koji su odgovorni za naše ekspresije. Iako važni, zato što formiraju naš izgled i zato što su nosioci neverbalne komunikacije, njihove kontrakcije su one koje dovode do „gužvanja“ lica.

Kada kažemo „tragovi života“, mislimo upravo na emocije koje ovim putem izražavamo. Te tako među borama razlikujemo takozvane „smejalice“, „mrštilice“ i raspoznajemo raspoloženja.


Koliko god ona bila trenutna i praćena različitim životnim situacijama, nakon izvesnog vremena će početi da ostavljaju dugoročan trag. Nekada će odavati utisak umora, iscrpljenosti, ljutnje – drugim rečima vaša ličnost počinje da se ocrtava.

Međutim, koliko god strašno zvučalo, ekspresije su naš sastavni deo i ovo nikako nije poziv da ih obuzdate!

Kožu po svom prirodnom stanju razlikujemo u tri tipa:

• normalna/mešovita

• masna

• suva/osetljiva sklona iritaciji

Prepoznati tip naše kože je važno zato što svaki od njih ima svoj poseban način na koji nosi pomenute ekspresije, ali i reagovanja na spoljnji svet. Jer naša koža na kraju krajeva nosi nas i naš život. U skladu sa njom treba prilagoditi i negu.

Postavlja se pitanje – šta dalje? Kako stati na put razvoju bora?

Šta je to što možemo da učinimo za sebe danas i svakog drugog dana, a što će dati dugoročne rezultate i jedan prefinjen izgled?